Karperzorg: 8 Top Tips

We proberen allemaal verantwoorde vissers te zijn, het milieu te respecteren en goed voor de karpers te zorgen die we vangen. Met deze acht tips kun je dat nóg beter doen.
- Gebruik geschikt materiaal voor het Franse karpervissen.
Kies sterke, betrouwbare hengels, molens en – vooral – een hoofdlijn van minimaal 15 lb (≈ 7 kg) trekkracht. Franse karpers zijn gemiddeld groter dan hun Britse soortgenoten, dus je uitrusting moet dit aankunnen. - Hanteer de karper zorgvuldig zodra hij op de kant ligt.
Maak je handen nat om de beschermende slijmlaag niet te beschadigen en oefen nooit druk of knijpkracht uit op het lijf. Zet een karper nooit rechtop en zonder steun op de grond; dat kan inwendige organen beschadigen. - Houd de vis ALTIJD boven een visvriendelijke onthaakmat of cradle – of beter nog: blijf ermee in het water.
Karpers kunnen plots uit je handen slaan; zorg dat ze nooit op harde grond belanden.

- Laat de karper zo veel mogelijk in het water tijdens onthaken en fotograferen.
Buiten het water krijgen de organen te maken met zwaartekracht en luchtdruk; dat veroorzaakt extra stress. - Gebruik een onthaaktang.
Houd altijd een tang bij de hand om de haak veilig en snel uit de bek te verwijderen; met de hand lukt dat vaak niet voldoende voorzichtig. - Behandel wondjes meteen.
Gebruik een goedgekeurd product zoals Propolis op beschadigde schubben of schaafwondjes om infecties te voorkomen. - Reanimeer de vis voor het terugzetten.
Houd de karper rechtop in het water en beweeg hem zachtjes heen en weer zodat er zuurstofrijk water door de kieuwen stroomt. Wanneer hij zelf krachtig wegzwemt, kun je hem loslaten. Lijkt de vis niet in orde, meld dit direct bij de eigenaar of beheerder. - Respecteer het milieu.
Ruim afval netjes op of neem het mee; gebruik aanwezige afval- en recyclebakken. Gooi nooit vloeistoffen of afval in het meer of langs de oever – dat kan het water vervuilen en vissen doden.